Over ons

Het GrootNoord koor bestaat uit enthousiaste amateur zangers van alle leeftijden die graag klassieke muziek zingen. Oorspronkelijk ontstaan in 1948 door een samenvoeging van een drietal goede koren in Amsterdam Noord, is het inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend koor in Amsterdam. Sinds 2009 is Marcel den Dulk de vaste dirigent. GrootNoord geeft twee maal per jaar een concert: De grote concerten worden gegeven in het Concertgebouw, en daarnaast ook in de Westerkerk. En bij de speciale concertprojecten worden concertruimten geselecteerd met een bijzondere akoestiek, zoals de Dominicuskerk in Amsterdam-centrum.

Het repertoire bestaat inmiddels uit een breed scala aan werken van Bach, zoals Matthäus Passion, Johannes Passion en Weihnachts oratorium, en verder Requiems van o.a. Verdi, Mozart, Brahms en Fauré. Werken van Haydn, Händel en Mendelssohn staan ook op het repertoire. De laatste jaren zijn moderne werken aan het repertoire toegevoegd, zoals composities van Jenkins, Rutter en Vaughan Williams.

De koorleden van GrootNoord zijn enthousiaste en gedreven zangers, die zich met plezier en ambitie in een groot muzikaal teamverband richten op het hoogst mogelijke muzikale resultaat en daar dan ook met elkaar veel voldoening aan beleven. Onderdeel van de teamsamenwerking is het thuis oefenen met behulp van een klinkend muziekpartituur-programma, waarmee tevens de vaardigheid in het van blad zingen wordt verbeterd en dat aan de leden gratis beschikbaar wordt gesteld. Daarnaast wordt het instuderen van de zangpartij extra plezierig door het oefenen met een ingezongen studie CD, waarop de eigen partij op een uitnodigende manier wordt gezongen.

Met een afwisselende programmering biedt GrootNoord ook ruimte voor projectzangers.


Ellington2015

GrootNoord bij Ellington’s Sacred Concert in de Westerkerk
en
bij Bachs  Johannes Passion in het Amsterdamse Concertgebouw

Het volledige repertoire van het koor bestaat uit een breed scala aan werken zoals de Matthäus Passion en het Weihnachtsoratorium van Bach, Requiems van Verdi, Mozart en Brahms maar ook werken van moderne componisten als John Rutter, Vaughn Williams, Edward Elgar en Tippett.  Het  flyer archief geeft een goed inzicht in de werken die GrootNoord  in de afgelopen decennia op het podium heeft gebracht. Het programma voor de komende jaren bevat ook werken van Rossini, Vaughan Williams, Händel, Saint Saëns, Edward Elgar, Saliëri en John Rutter.

 

VRIENDEN VAN GROOTNOORD
Naast gewone leden kent het koor ook Vrienden. Vrienden van GrootNoord zijn mensen die de vereniging een goed hart toedragen en financieel steunen. Met hun lidmaatschap bezoeken zij gratis de concerten en de generale repetities. Klik op vriend worden.

koor-collage2-zonder-jannie