The Messiah

op Zondagavond 27 MEI 2018


De reactie van een bezoeker van het concert

De uitvoering van de Messiah was geweldig. Van 1 oktober 1984 tot 1 maart 2000 was ik beleidsmedewerker kunst en cultuur bij het stadsdeel Noord. Daardoor leerde ik uw koor kennen.

De eerste uitvoering van de Messiah door COV Groot Noord, die ik meemaakte was op 3 november 1989, toen nog onder Wiesenhahn. Daarna heb ik de Messiah diverse keren mogen meebeleven bij andere koren. Op 19 oktober 2003 weer met uw koor met drie andere koren, toen onder leiding van Grasman.

De uitvoering van afgelopen zondag was de mooiste, die ik ooit heb meegemaakt. Het is de moeite waard donateur van uw koor te zijn.  

 


The Music Makers

op Zondagmiddag 21 MEI 2017


Op zondag 21 mei gaf GrootNoord een bijzonder concert met het Requiem van Fauré en het meesterwerk: “The Music Makers” van Edward Elgar. Dit laatste werk wordt slechts zelden uitgevoerd, vooral vanwege de hoge eisen die het aan de zangers en aan het orkest stelt.

Bovendien schreef Elgar er een uitgebreide en grote symfonische orkestbegeleiding bij, waardoor niet veel koren het op hun repertoire durven nemen. Immers: het koor wordt gemakkelijk door het orkest ‘omvergespeeld’.

Maar dirigent Marcel den Dulk paste Elgars orkestratie zodanig aan dat er een heel fijnzinnige en gebalanceerde samenwerking ontstond tussen orkest en koor. De complete muziek van Elgar, elke noot, iedere nuance en bovenal: de diepe muzikale lagen waarmee Elgar de toekomstgerichte en positieve tekst van het 19e eeuwse gedicht “The Music Makers” vleugels gaf, dat alles kwam op een indrukwekkende wijze en zelfs met een voelbare emotionele lading het publiek in de volle Westerkerk tegemoet.

Vermeldenswaard is – naast de innige en subtiele vertolking van zowel Fauré’s “Cantique de Jean Racine” (ook door dirigent Marcel den Dulk geïnstrumenteerd) en Fauré’s Requiem – het Japanse koorwerk “Hana wa saku”. Deze Japanse compositie – door het koor inderdaad ook in het Japans gezongen (!) – is gebaseerd op een lied met gelijknamige titel, hetgeen betekent: ‘en toch zullen bloemen weer bloeien’. Dit lied werd geschreven naar aanleiding van de allesvernietigende kernramp in 2011 in Japan.

Bij de aanvang van het concert richtte dirigent den Dulk zich tot het publiek en presenteerde het concert programma als een muzikaal teken van hoop in een tijd waarin vernietigende krachten het voor het zeggen lijken te hebben.

“Deze muziek gaat over tere en kwetsbare bloemen die in hun weerloosheid niettemin kernrampen kunnen overleven, muziek over een droom van zingende “Music Makers” die met hun muzikale toekomstdromen de ‘macht van de sterkste’ overstijgen. Mag deze kwetsbare maar levenskrachtige muzikale boodschap ons een hoopvol  teken zijn van hoe het anders kan.”

Ook voor het visionaire werk “The Music Makers” schreef Den Dulk de orkestarrangement  zelf,een arrangement dat in de Westerkerk, en gespeeld door het voortreffelijke NASKA begeleidingsorkest in een mooi romantisch idioom goed tot haar recht kwam.

De solisten Ruth Willemse en de bariton Sinan Viral completeerden het overtuigende succes van dit ronduit geslaagde concert.

GrootNoord is duidelijk op de goede weg, op een muzikale route met een veelbelovende toekomst. Er wordt hard gewerkt, maar het enthousiasme spat er vanaf en: de resultaten zijn er dan ook naar.


JAZZ MEETS CLASSIC

op Zondagmiddag 15 NOVEMBER 2015 in de Westerkerk Amsterdam


In ‘Jazz meets Classic’  begeeft GrootNoord zich met het Gospelkoor Sinafir op het terrein van de Jazz (Juke Ellington’s SACRED CONCERT) en de Negro Spirituals (uit Tippett’s ‘A child of our time’). De bekende jazz vocaliste Marjorie Barnes met daarbij de klassieke Elma van den Dool voerden op uitstekende wijze de solistische delen in; het NASKA orkest leverde een geweldige prestatie.

Version 2GrootNoord in de Westerkerk tijdens het SACRED CONCERT [foto Henk Becker]

 

In TROUW van 27 november schrijft Henja Schneider zeer lovend over het concert

Haar volledige tekst is met deze LINK verbonden. Kijk bij deze link niet alleen naar het vet-zoete recept. Screen Shot 2015-11-29 at 11.37.43

Een andere bezoeker reageert
Met Marjorie Barnes hadden jullie topklasse in huis en van Elma van den Dool heb ik kippevel gekregen. Het NASKA is inderdaad een goed begeleidingsorkest. De balans tussen koor en orkest vond ik in het algemeen goed. Ik was persoonlijk verrast door de vertolking van Nobody knows & Deep River, die ik in heel andere uitvoeringen goed ken.
De tegenstellingen in het Sacred Concert in toonzetting waren frappant. Soms een bijna klassiek begin en jazzy einde. Het T.G.T.T. (too good to title) vond ik heel apart in het geheel van het Sacred Concert.
Marcel is en blijft een dirigent die zijn koor zo goed mogelijk met mime ondersteunt. Het was een toch vrij gewaagde programma keuze, maar ik kon het zeer waarderen.

Een volgende reactie
Wat een feestmiddag hebben we gehad. 
Ik vond het uitsluitend jazz, hoewel GrootNoord natuurlijk een klassiek repertoire gewend is.  Mooi gelijke inzetten en zo.
De solisten vond ik prima. Prachtige sopraan en swingende jazz vocaliste. Al met al een mooi concert, waar ik van genoten heb.
Ik heb bewondering voor het experiment, waar een klassiek koor en een jazzkoor samenwerken. Goed dat men door elkaar stond, zodat het één koor werd.
Gezellig nog even een drankje na afloop, zodat het een mooie, feestelijke middag is geworden.

Nog drie reacties

  1. Ik zat er zondagmorgen echt door na al die vreselijkheden in Parijs, maar jullie verfrissende, prachtige en vooral ontroerende uitvoering met de zo toepasselijke teksten hebben me echt de rug gerecht. Dank jullie wel.
  2. De interactie tussen dirigent, koor, orkest en sopranen vond ik geweldig.
    We hebben genoten van de levendige sfeer……tijdens het prachtige concert in de Westerkerk. Koor en orkest waren mooi in balans.
  3. Mijn moeder en ik hebben genoten. Ik vond het mooi, het middenstuk ook erg swingend. Van Elma waren we erg onder de indruk. Maar ook van het orkest en het koor. Mooi gezongen en sommige stukken leken me erg moeilijk! Vooral bij die echte jazz ‘rommelige’ muziek. Superknap zeg.

HERDENKEN EN VIEREN

op Zondagmiddag 3 Mei 2015 in de Westerkerk Amsterdam


Op 3 Mei concerteerde GrootNoord met het Requiem van Mozart ter herdenking van de slachtoffers van de oorlog. Na de pauze werd Karl Jenkins Vredesmis “The armed Man” uitgevoerd om de 70 jaar vrijheid te vieren die sindsdien in Nederland zijn beleefd.

De reactie van een bezoeker van het concert
Langs deze weg wil ik jullie nog even complimenteren met het concert van afgelopen zondag. Voor de pauze in stilte genoten van het Requiem, maar na de pauze was het dubbel genieten van “The armed Man”. Wat een goed idee om dit prachtige stuk uit te voeren en wat werd het met veel passie uitgevoerd. Het concert was derhalve voor mij een goede opmaat naar 4 en 5 Mei. Nogmaals gefeliciteerd met het resultaat.

Een andere bezoeker reageert
Wat heb ik enorm genoten zondagmiddag!! …… Fantastisch wat jullie hebben neergezet. …………..Wat een feestmiddag hebben we gehad. 

Een professionele bezoeker schrijft
Het was een mooi concert.
Mozart alom bekend, en prima door jullie uitgevoerd, gezien de “wolligheid” van de Westerkerk. Het geluid blijft altijd zo “hangen achterin”,  is niks aan te doen, maar wel heel apart.
Jenkins kende ik wel, maar was voor mij “live” nieuw. Goed passend ook in deze context van 4 en 5 mei. Het was een heerlijke middag. Bedankt daarvoor …………

3 Mozart requiem & Jenkins Armed Man 3 mei 2015 Westerkerk 1

GrootNoord op 3 Mei 2015 bij “The armed Man”


V I V A    R O S S I N I

op Zondagmiddag 30 november 2014 in de Dominicuskerk Amsterdam


Op 30 november concerteerde GrootNoord met uitsluitend Rossini werken in de prachtige Amsterdamse Dominicuskerk. Het publiek was enthousiast door deze bijzondere locatie voor een zo bijzonder programma.
Voorafgegaan door Rossini’s zeer rustige  Cuando corpus volgde het razend snelle Toast pour le nouvelle an, waarna Tanti affetti  met behulp van de sopraan Claudia Paccata een prachtige afsluiting van het voorprogramma vormde aleer te beginnen aan de Petite Messe solennelle.  Tussen de koorwerken in het voorprogramma speelde Dorine Diemer wonderschoon pianostukken van Rossini. De mis werd uitgevoerd met ondersteuning van het klavier alsmede de accordeon met Bart Lelivelt aan de toetsen en met Ross Luescher aan het orgel.

DSC_1937

Reactie van een bezoeker van het concert
Jawel, ik was erbij hoor in de Dominicuskerk en heb genoten. Het orkest heb ik absoluut niet gemist, het koor met pianobegeleiding, accordeon en orgel gaf een prachtig concert. Vol enthousiasme werd er gezonden, ingeleefd in de teksten. Heel mooi, vooral het slot, de roep om vrede.  En….De koekjes een geweldige vondst.

De reactie van een andere bezoeker
Alida en ik hebben genoten van jullie uitvoering van de Petit Messe Solonelle. Onze hoeden af voor het koor, inclusief de dirigent.
Tot de volgende keer.

DSC_1915Bij het inzingen               foto: Henk Becker

 

Een uitgebreide reactie van een bezoeker
Het middagconcert van GrootNoord heb ik, zoals veel andere uitvoeringen van dit koor, met veel plezier bijgewoond. Een onderhoudende afwisseling van koor- en instrumentale stukken van Rossini, met als ‘piece de resistance’ de Petite Messe Solennelle. Eigenlijk vond ik de uitvoering van GrootNoord in haar instrumentale soberheid veel mooier dan die op CD van het Orchestra e coro del Teatro Comunale di Bologna, met Ricardo Chailly – we hebben dat thuis nog eens met elkaar vergeleken. Ook de solisten deden hun werk voortreffelijk – om van het bevlogen pianospel maar niet te spreken. Maar als ik hier enkelen uitlicht, doe ik anderen tekort.De Dominicuskerk is een prachtige locatie voor concerten, zowel qua ligging (vlakbij het Centraal Station, voor wie met de trein komt, zoals wij), als wat betreft het gebouw zelf. Voor wie het gebouw nog niet kent zou een korte beschrijving ervan, bijvoorbeeld in het programmaboekje, instructief zijn.Een volgend concert met genoegen weer hier……….… met wat informatie over de kerk als extraatje!

 


JOHANNES PASSION

op Zondagmiddag 6 april 2014 in het Concertgebouw Amsterdam


Een reactie van een bezoeker van het concert
Gisteren genoten van de uitvoering van het magistrale werk van Bach. Hartelijk dank voor het sturen van de kaarten. Later kreeg ik twee Amerikaanse vrienden voor wie ik nog kaarten bij het loket kon kopen. Ondanks dat zij de taal niet verstonden vonden zij het prachtig. Als gelovigen kenden zij het Evangelie natuurlijk.

En een reactie van een gastzanger
Hierbij wil ik jullie zeggen dat ik er ontzettend van genoten heb om mee te mogen werken aan de uitvoering van de Nederlandse Johannes Passion. Ik denk dat de dirigent heel tevreden kan zijn over deze uitvoering. Het contact met de leden van GrootNoord heb ik als heel plezierig ervaren.


MATTHÄUS PASSION

op Paaszaterdag 30 maart 2013 in het Concertgebouw Amsterdam

Review van Carl Puhl op 1 april  2013   extract uit: www.writteninmusic.nl

Men is het er niet geheel over eens wanneer Johann Sebastian Bach zijn Matthäus-Passion componeerde en wanneer de eerste uitvoering plaats heeft gevonden, maar dat moet tussen  1727 en 1729 zijn geweest. In 1736 heeft Bach de partituur aangepast en tegenwoordig wordt die als de finale versie beschouwd.

Een bezoek aan de Matthäus-Passion is bij uitstek iets voor de meer gevorderde concertbezoekers. Het is een lange zit, maar is het meer dan waard. De muziek van Bach is stichtelijk van karakter en goddelijk van omvang.

Op 30 maart werd in het Concertgebouw Amsterdam de Matthäus-Passion uitgevoerd door de Christelijk Oratorium Vereniging GrootNoord, het jeugdkoor Ruach uit Katwijk en het Nieuw Philharmonisch Orkest onder muzikale leiding van dirigent Marcel den Dulk.

COV GrootNoord is een indrukwekkend koor met een goed uitgebalanceerde samenstelling. Het jeugdkoor Ruach heeft een prachtig etherisch geluid en komt zeer professioneel over. Het Nieuw Philharmonisch Orkest leverde een prestatie van hoge kwaliteit en consistentie. Het is verbazingwekkend hoe eenvoudig dit orkest zich laat opdelen in subsecties en toch zo voorbeeldig blijft musiceren. En dit alles onder de kundige leiding van Marcel den Dulk. Het was een genot om te zien hoe deze dirigent zowel koorleden als muzikanten onder controle hield en toch voldoende ruimte gaf om tot een topprestatie te komen.

Bij de solisten zong Jean-Leon Klostermann de rol van Evangelist en heeft er de perfecte stem voor. Met passende intonatie en een stichtelijke stem vertelde hij ons het verhaal van het evangelie. De rol van Jezus Christus werd gezongen door Joost Schouten en hij deed dit op een zeer menselijke manier. De mezzo-sopraan Helena van Heel zong met een zeer warm geluid, wat een prachtige stem heeft deze vrouw! Het stemgeluid van Elma van den Dool was zeer opmerkelijk: helder en etherisch met een engelachtig karakter. Jan Willem Schaafsma (tenor) en Pieter Hendriks (bas) completeerden voortreffelijk het zestal solisten.

Het tekstboekje geeft, naast de obligate informatie over zangers, koren, dirigent en orkest, ook nog eens extra informatie over muziek en zang. Zo wordt ons gewezen op bepaalde combinaties tussen gezongen zinnen en begeleidende muziek. Bijvoorbeeld, de dalende toonreeksen waarmee Bach het afstappen benadrukt tijdens de woorden “steig herab.” Dit zijn leuke tips die de aandacht van de lezer bij de muziek betrekken en het werk levendiger en boeiender maken.

Concertbezoekers konden op de avond voor het Paasfeest volop genieten van een mooie Matthäus-Passion en was het een zeer geslaagd concert in een uitverkochte grote zaal . Geen overdreven romantiek of pathetiek, maar degelijke stichtelijkheid. Prachtige muziek en zang waarmee Johann Sebastian Bach in het algemeen en de Matthäus-Passion in het bijzonder eer werd aangedaan.

———————————————————————————————————————————————

GROOTNOORD ZINGT MOZART EN RUTTER IN HET CONCERTGEBOUW

Door Carl Puhl / www.writteninmusic.com  op 29 oktober 2012

Zaterdagavond 27 oktober 2012 zongen de Christelijke Oratorium Vereniging GrootNoord en kwartet Quatre Bouches met muzikale begeleiding van het Promenade Orkest onder leiding van Marcel den Dulk de Krönungsmesse van Mozart. Na de pauze werden zij versterkt door jeugdkoor Ruach uit Katwijk om het Magnificat van John Rutter ten gehore te brengen. Dit jeugdkoor mag zich Koor Van Het Jaar 2012 noemen, na het winnen van zowel de juryprijs als de publieksprijs tijdens het Koorfestival in Haarlem afgelopen zomer. Het koor, onder leiding van dirigente Elisabeth van Duijn, stal op alle fronten de show in de Filharmonie.
Als sopraan heb je het deze avond prima voor elkaar. Bauwien van der Meer kreeg van Mozart de mooiste gedeeltes uit de Krönungsmesse (Mass No. 15 in C major, KV 317) om te soleren. Vooral tijdens het Agnus Dei nam zij de kans om te schitteren; met rustige muziek en de ruimte voor haar stem konden wij genieten van haar zangkunsten. Tenor Gerben Houba heeft een mooie stem die luid genoeg is om boven het koor- en muziekgeweld uit te komen. De andere twee zangers, alt Petra Ehrismann en bariton Michel Poels, werden wat ondergesneeuwd door het orkest en hun stemmen kwamen onvoldoende aan bod.
Het Promenade Orkest nam haar taak serieus en zorgde voor een goede ondersteuning van de zangers van GrootNoord.
Ook het orgelspel van Jaap Zwart viel op door subtiliteit en evenwicht. Het geheel aan muzikanten en zangers was goed in balans en het publiek genoot van de populaire mis van Mozart. Het is eenvoudig voor te stellen dat je bij overgave aan deze muziek kunt meegaan in het geloof in een God.

Na de pauze werd een lichtvoetig werk gespeeld: de Suite For Strings van John Rutter. Dit werk was door dirigent Marcel den Dulk herschreven, zodat alle leden van het Symfonisch Promenade Orkest mee konden spelen. De vier delen van deze suite konden niets meer verbeteren aan de ervaring van deze avond.
De Britse componist John Rutter schreef zijn Magnificat voor koor en sopraan in 1990. Dirigent Marcel den Dulk heeft ook dit werk aangepast, zodat ook de andere drie solisten van Quatre Bouches mee kunnen zingen. Het is een vrolijk werk, maar op een typisch Britse manier: er wordt een compromis geslagen tussen klassieke klanken en modernere inzichten. Het is modern klassiek en het leek erop dat de musici en het koor hier meer zin in hadden. Het stichtelijke keurslijf van de Krönungsmesse maakte plaats voor het vrijere en modernere geluid van Rutter. GrootNoord zong overtuigend en ieders hart ging open voor de jeugdige zangers van Ruach. Beide koren vulden elkaar goed aan en zongen prachtig. Eindelijk konden we genieten van de mooie warme stem van bariton Michel Poels tijdens een solo in het Magnificat. Dit werk was een mooie afronding van een prachtige avond koormuziek in het Concertgebouw.

Op Paaszaterdag 30 maart 2013 staan deze koren wederom in het Concertgebouw, maar dan om de Matthäus-Passion van Bach uit te voeren.
————————————————————————————————————-

JOHANNES PASSION in de Nederlandse taal

Première in Concertgebouw

Op 4 maart 2012 heeft de Chr. Oratoriumvereniging GrootNoord een uniek concert uitgevoerd in het Concertgebouw Amsterdam. Het unieke betrof de première van de Johannes Passion van J.S. Bach  in de Nederlandse taal. Dirigent Marcel den Dulk heeft gedurende vele jaren dit werk diepgaand bestudeerd en is er zeer wel in geslaagd de tekst heel dicht bij de tekst te houden zoals Bach die ook gebruikt heeft. Na het succes van de try-out in Amstelveen werd deze volgende stap gedaan naar het Concertgebouw waar een zeer goed gevulde grote zaal kon ervaren dat de Nederlandse taal een sterker emotie kan oproepen dan de Duitse. De solisten voelden dat blijkbaar ook en Jean-Leon Klostermann die een waar huzarenstuk heeft geleverd als evangelist, was een ware verslaggever tijdens de gehele passie. Alt Myra Kroese zong samen met de viola da gamba het lamenterende “het is volbracht” en wist zoals ook Sopraan Elma van den Dool in het serene “stort uit mijn hart” de bezoekers in een uiterste concentratie te krijgen. Het koor zong met veel passie het ingevoegde duet “Mijn dierbare Heiland” samen met bas Joost Schouten, tenor Robert Luts vertolkte een onnavolgbaar mooi “bedenk toch” en bas Pieter Hendriks vervulde de Christusrol. Het Promenade Orkest begeleidde de zangers met een aanstekelijk enthousiasme en het geheel stond onder directie van Marcel den Dulk. Opmerking uit het uitbundige publiek: het koor heeft wederom een topprestatie geleverd en velen konden na afloop Marcel den Dulk nog persoonlijk complimenteren met deze indrukwekkende en geslaagde uitvoering.

zie ook : de Nederlandse Johannes Passion

—————————————————————————————————————————————

 Die Jahreszeiten door GrootNoord

Op 27 november 2011 heeft de COV GrootNoord uit Amsterdam in het Concertgebouw een uitvoering gegeven van Die Jahreszeiten van Joseph Haydn.

Na de zeer succesvolle Matthäus Passion in dit voorjaar is na veel verzoeken door leden en bezoekers de uitvoering van deze Die Jahreszeiten weer gerealiseerd. Dit oratorium kenmerkt zich door de vergelijking van de menselijke levenscyclus ten opzichte van de natuurcyclus.  In tegenstelling tot andere oratoria, is Die Jahreszeiten een zeer lichtvoetig werk en bijna opera-achtig van opzet. Dat uitte zich ook door het lachen en applaudisseren van de bezoekers tijdens de uitvoering en in het bijzonder daar waar  sopraan Diane Verdoodt en tenor Robert Luts een liefdesduet vertolkten. Tijdens het onstuimige drinklied Juche juche lukte het zelfs de bezoekers niet, om stil op hun plaats te blijven zitten. Volgens kenners was dit een heerlijk concert op deze druilerige zondagmiddag. Duidelijk was ook de invloed merkbaar van dirigent Marcel de Dulk op de solisten en het koor. De solisten konden, daar waar net iets meer expressie mogelijk was zich volledig uitleven in hun rol, terwijl ook het koor alert reageerde op zijn strakke aanwijzingen bij de inzetten. Bas Frans Fiselier verving de ziek geworden Pieter Hendriks met verve en het geheel werd met veel enthousiasme begeleid door Het Promenade Orkest.

———————————————————————————————————————————————–

8 APRIL 2011

MATTHÄUS PASSION 2011

foto Ans Bolk

Op vrijdagavond 8 april heeft COV GrootNoord met veel succes de Matthäus Passion van J.S. Bach uitgevoerd in het Concertgebouw van Amsterdam. Ondanks het vroege tijdstip vóór Pasen, was de grote zaal geheel uitverkocht en gevuld met een zeer betrokken publiek.

De sfeer die zo nodig is bij de uitvoering van het Passieverhaal, zinderde al vanaf het begin in de zaal en had een onmiskenbare uitwerking op de uitvoerenden. De aanvang met het weemoedige `Kommt ihr Töchter helft mir klagen` gaf al direct de juiste stemming aan waarmee het vervolg van de passie uitgevoerd zou worden. Het Jongenskoor Waterland, vertederde al direct het publiek met de hoge en heldere kinderstemmetjes. Bij het einde van het eerste deel, bleef het in de zaal zelfs minutenlang stil, voordat het pauzeapplaus losbarstte. Meestal begint dat direct nadat de handen van de dirigent op de lessenaar zijn neergedaald. Merkbaar ondervonden de solisten ook de invloed van passie in de zaal. Zowel bij de altaria `Erbarme dich` gezongen door José Scholte als in de serene sopraanaria `Aus Liebe will mein Heiland sterben` door Elma van den Dool ontstond er een volledige stilte in de zaal. Bas Matthijs Mesdag bracht het publiek in vervoering met wat velen wel het “mooiste” deel van de passie vinden: `Am Abend da  es kühle war`.  Als van ouds vertolkte Marten Smeding een onvergetelijke rol van de Evangelist en tenor Henk Gunneman gaf in het recitatief `O  Schmerz` en aansluitend in de aria `Ich will bei  meinem Jesu wachen` samen met koor 2 een schitterende voorbeeld hoe deze twee delen uitgevoerd dienen te worden. Takeshi Sudo – viola di Gamba – kon samen met de op maat gesneden stem van bas Joost Schouten, het publiek tot tranen toe roeren met de emotionele basaria `Komm, sußes Kreuz, so will ich sagen`  Het concertorgel werd bespeeld door Wybe Kooijmans, de begeleiding had Het Promenade Orkest met concertmeester Manon Meijs volledig in de vingers en het geheel stond onder de leiding van de immer geïnspireerde dirigent Marcel den Dulk. Een bijna 15 minuten durend slotapplaus was de beloning van het publiek voor deze prachtige en in zijn soort unieke uitvoering door de koorleden van GrootNoord, de solisten en het orkest.

Enkele reacties van bezoekers:
-Genoten van de prachtige muziek, werkelijk magnifiek; volgende keer komen we weer graag vanuit Voorthuizen naar jullie toe;
-Tranen in de ogen, bij de inzet van het begin door orkest en koor!; was voor mij de eerste keer dat ik de Matthäus Passion zo hoorde;
– Prachtig en mijn complimenten!, verbazing over de grootte van het koor; verbazing dat de sopranen  en alten van beide koren 1 en 2,  niet dicht bij elkaar, zo mooi en gelijk in de pas bleven.
– Blij dat wij gekomen zijn, helemaal uit Apeldoorn.